Δεν θα επηρεάσει τα σεισμικά ρήγματα στην Ελλάδα ο σεισμός στο Νεπάλ

Δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός στο Νεπάλ, εκτιμά ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ισχυρή δόνηση στο Νεπάλ θα προκαλέσει το λεγόμενο σεισμικό ντόμινο.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει ότι ο σεισμός στο Νεπάλ θα προκαλέσει το λεγόμενο σεισμικό ντόμινο και θα ενεργοποιήσει άμεσα το ρήγμα του Μπαγκλαντές , ενώ σε βάθος χρόνου θα διεγείρει και άλλα σεισμικά ρήγματα από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις που θα φθάσουν μάλιστα τα 7,5 – 8 Ρίχτερ.
Λόγω της μεγάλης απόστασης, του Νεπάλ, κατά τον κ. Λέκκα η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί. Πάντως, ο κ. Λέκκας , ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν αναμενόμενος από τους σεισμολόγους , καθώς για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαϊών, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής.
Η τελευταία φορά που «χτύπησε» εκεί με σφοδρότητα ο Εγκέλαδος, ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος (7,9 R) και τραγικό απολογισμό περί τους 10.000 νεκρούς.
Ο κ. Λέκκας μεταβαίνει στο Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.