Νεκρός ο Αλ Ντούρι – Εγκέφαλος στο Ισλαμικό Κράτος και πρώην Αρχιστράτηγος του Ιράκ

Κορυφαίο ηγετικό στέλεχος των τζιχαντιστών στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και πρώην «δεξί χέρι» τουΣαντάμ Χουσεΐν, ο Ιζάτ Ιμπράημ Αλ Ντούρι (Izzat Ibrahim Al Douri), 72 ετών, σκοτώθηκε στις 17 Απριλίου.

Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, ο πρώην αρχιστράτηγος του Ιράκ και αντιπρόεδρος του Σαντάμ Χουσεΐν έχασε τη ζωή του σε αψιμαχίες με τα ιρακινά κυβερνητικά στρατεύματα στην επαρχία Σαλαχουντίν, βόρεια της Βαγδάτης.
Ο πρώην αρχιστράτηγος του Ιράκ θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους άνδρες πίσω από την άνοδο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο Αλ Ντούρι υπήρξε από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν. Ήταν στο πλευρό του στο αναίμακτο πραξικόπημα του 1968, που έφερε το σοσιαλιστικό κόμμα Μπάαθ στην εξουσία.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τόσο ο Σαντάμ Χουσεΐν όσο και ο Αλ Ντούρι στα νιάτα τους ήταν σοσιαλιστές. Επίσης, Σαντάμ Χουσεΐν και Αλ Ντούρι κατάγονταν αμφότεροι από την Τικρίτ και ήταν Σουνίτες στο θρήσκευμα.
Όταν έγινε η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003 ήταν αντιπρόεδρος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Μετά την εκτέλεση (απαγχονισμό) του Σαντάμ Χουσεΐν στις 30 Δεκεμβρίου του 2006, ο Αλ Ντούρι ανέλαβε την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ στο Ιράκ, το οποίο είχε κηρυχτεί παράνομο.
Στη λίστα των Αμερικανών με τους 55 πιο καταζητούμενους Ιρακινούς, ο Αλ Ντούρι είχε την 6η θέση ενώ ήταν επικηρυγμένος και με 10 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι, όπως αρχίζει και διαφαίνεται, το Ισλαμικό Κράτος, μια θεοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση του Ιράκ, που υπήρξε και για κάποια εποχή βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία, στην πραγματικότητα δεν δημιουργήθηκε από αμόρφωτους θρησκόληπτους φανατικούς, αλλά από ανώτερα και ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ, δηλαδή του κόμματος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι οι έκπτωτοι σοσιαλιστές μπααθιστές, στην επιθυμία τους να εκδικηθούν τους δυτικούς αλλά και να επιστρέψουν στα πράγματα, δηλαδή στην εξουσία του Ιράκ, πέταξαν τον μπααθικό σοσιαλισμό στα… σκουπίδια και υιοθέτησαν ως νέα τους ιδεολογία τον τζιχαντισμό, αφού έκριναν ότι μέσω αυτού θα μπορούσαν να συσπειρώσουν και να φανατίσουν οπαδούς.
Να σημειωθεί ότι οι μπααθιστές, ως σοσιαλιστές, είναι υπέρ του κοσμικού κράτους και ότι επίσης ο Άσαντ τη Συρίας, που μάχεται λυσσασμένα εναντίον του το Ισλαμικό Κράτος, είναι ο ηγέτης του Μπάαθ στη Συρία. Δηλαδή, οι μπααθιστές του Ιράκ όχι μόνο δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος αλλά και στράφηκαν ενάντια στους πρώην συντρόφους τους στις υπόλοιπες αραβικές χώρες.