MRB: Επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν καλύτερη τη νέα συμφωνία με τους εταίρους

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας MRB για το star.gr, την πρώτη μετά τις εκλογές, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (70,3%) θεωρεί ότι η νέα συμφωνία με τους εταίρους είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Επτά στους δέκα βλέπουν θετικά την πορεία της νέας κυβέρνησης ενώ το 55% θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Στο ερώτημα λοιπόν «πώς θα χαρακτηρίζατε τη νέα συμφωνία με τους εταίρους», η πλειοψηφία των Ελλήνων (70,3%) θεωρεί ότι είναι καλύτερη από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντίθετη, ωστόσο, άποψη έχουν περίπου 20 στους 100 Έλληνες (ποσοστό 19,7%), οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη από την προηγούμενη.

Για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39,1%), η νέα συμφωνία, αποτελεί  ή μάλλον αποτελεί συνέχιση του μνημονίου. Τρεις στους 10 Έλληνες (ποσοστό 31,2%), βλέπουν τη συμφωνία σαν πραγματικά κάτι καινούργιο.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (69%) βλέπουν θετικά την μέχρι τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ διαφορετική εντύπωση έχει το 24,7% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά στο ερώτημα "Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα" η εικόνα σύμφωνα με την έρευνα της MRB έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με την προεκλογική περίοδο! Συγκεκριμένα, για το 55,1% καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ένα 22,9 % εξακολουθεί να πιστεύει περισσότερο στον Αντώνη Σαμαρά. Για το 18,5%κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος, ενώ το 3,6% απαντά με την επιλογή «άλλος, δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στην χώρα μας», το 43,3% (περίπου 4 στους 10) εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξο . Το 43,3% των Ελλήνων βλέπει τα πράγματα άσχημα και μόνο το 15,9% ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον της χώρας. Την ίδια ώρα, ένα 39,1% δηλώνει ότι τα πράγματα δεν είναι "ούτε καλά, ούτε άσχημα".
Στην ερώτηση «ποιες δύο λέξεις σας εκφράζουν προσωπικά περισσότερο ως Έλληνα για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης»: το 51, 8% απαντά ελπίδα, το 24,9% λέει περηφάνια και το 8,8% αισθάνεται αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, το 49,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αισθάνεται ανησυχία, το 24,4% δηλώνει ότι φοβάται, ενώ 12 στους 100 Έλληνες λένε πως ντρέπονται για τη στάση της νέας κυβέρνησης. Υπάρχει και ένα 0,3% που αποφεύγει να απαντήσει.

Για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (71,9%) ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει μια χαρά. Ωστόσο, ένα 24,9% διαφωνεί.
Οι χειρισμοί Βαρουφάκη αξιολογούνται θετικά για το 70,4%.