Στο εδώλιο οι «ιερές» ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου

Επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη των «ιερών» ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου 14 κατηγορούμενοι κάθονται, σήμερα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων,  μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Ευφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη.


Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν , σύμφωνα με το  παραπεμπτικό  βούλευμα, αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις. Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι με τις ανταλλαγές ακινήτων που πραγματοποίησαν και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστωνίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου, έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Πέραν του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Ευφραίμ, του μοναχού Αρσενίου, της Αικατερίνης Πελέκη και των συγγενών της, δικηγόρων Διονύση και Δημήτρη Πελέκη , στο εδώλιο κάθονται ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος. Επίσης, κατηγορούμενοι είναι ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη. Ακόμη καλούνται να λογοδοτήσουν  στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 25 μάρτυρες κατηγορητηρίου και πολλοί μάρτυρες υπεράσπισης, αφού θα υπάρξουν  εκπρόσωποι όλων των Πατριαρχείων της Ορθοδοξίας. Συνήγοροι του ηγούμενοι Εφραίμ είναι οι καθηγητές Αρ. Χαραλαμπάκης και Γ. Γιαννίδης, του μοναχού Αρσένιου ο Μιχ. Δημητρακόπουλος (μαζί με τους Σπ. Αλεξανδρή και Λ. Κιτσαρά), οι οποίοι αναμένεται να υποστηρίξουν πως όλα όσα έγιναν είναι απόλυτα νόμιμα αφού «η Μονή διαθέτει πάνω από 1000 χρόνια τίτλους (χρυσόβουλα) και για το Βατοπαίδι και τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις».

Απ΄την άλλη πλευρά υπάρχει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, την οποία διοικούσε τότε ο Κων/νος Γκράτσιος, τον οποίο υπερασπίζεται ο Σάκης Κεχαγιόγλου (μαζί με τον Στ. Παύλου). Εκτιμάται πως ο βασικός ισχυρισμός του θα είναι πως «όλα έγιναν νόμιμα και κυρίως πως δεν υπήρξε καμία ζημία ή βλάβη του ελληνικού δημοσίου, κάτι που θα αποδειχτεί στην πράξη δια εγγράφων».

Υπενθυμίζεται ότι για εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου είχαν κατηγορηθεί συνολικά 32 άτομα, ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα απάλλαξε τα 18, μεταξύ των οποίων και τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.
http://www.newsbeast.gr/