Από Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου θα αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες σε εξεταστική για τα μνημόνια

Εντός της ημέρας κατατίθεται η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που αφορά στην υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς του μνημονίου. Την απόφαση αυτή πήρε σε συνεδρίαση του το Προεδρείο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο διευθυντής της ΚΟ Χρήστος Αθανασίου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Όλγα Γεροβασίλη.
Ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς δήλωσε σχετικά:«Θα διερευνήσει υπαγωγή στο καθεστώς μνημονίων κ κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής του υλοποιούμε δέσμευση χωρίς διάθεση ρεβανσισμού κ ποινικοποίηση πολιτικής ζωής για να αναζητηθούν αιτίες και ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»
Η έρευνα θα αναπτυχθεί σε τέσσερις περιόδους. Η συζήτηση, θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Δευτέρα σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Θα αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες για τους πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι τέσσερις περίοδοι για τις οποίες θα γίνει έρευνα είναι:
•    Απρίλιος 2009 – Μάιος 2010: πρώτη δανειακή σύμβαση.
•    Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011: δεύτερη δανειακή σύμβαση.
•    Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012: PSI.
•    Νοέμβριος 2012 – σήμερα: κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο koutipandoras.gr τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι μια υπόσχεση στον Ελληνικό λαό για αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου αλλά και για να γνωρίζει και ο λαός τι πραγματικά συναίβει. Στα αλήθεια αυτό είναι το πνεύμα και το θεωρούμε χρέος μας να συμβεί αυτό χωρίς καμία διάθεση ρεμβασισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ωστόσο είναι υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε αιτίες, ευθύνες, διότι αυτή η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από αυτό έπληξε τραγικά τον ελληνικό λαό».
Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε με ανάρτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης