Με συνταγή ΣΥΡΙΖΑ νέο αριστερό κόμμα στη Βρετανία

Η κάλυψη του πολιτικού κενού που αφήνει το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία με τη μετακίνησή του προς τα δεξιά είναι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει το νέο κόμμα Αριστερή Ενότητα, σύμφωνα με τη γραμματέα του Κέιτ Χάντσον, η οποία βλέπει ως πολιτικό πρότυπο τη συγκρότηση και την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.


• Κλείνει ένας χρόνος από την ίδρυση του κόμματος της Αριστερής Ενότητας, μετά το κάλεσμα του Κεν Λόουτς. Ποιος είναι ο πολιτικός απολογισμός;
Στον ένα μας χρόνο από τον Νοέμβριο του 2013 έχουμε οικοδομήσει μια σταθερή πολιτική βάση, στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε για περαιτέρω πρόοδο. Εχουμε καταστατικό, δημοκρατικά διαμορφωμένες πολιτικές, πενήντα τοπικούς «πυρήνες» και 2.000 μέλη. Παράλληλα, αναπτύσσουμε διεθνείς δεσμούς και ένα μετριοπαθές εθνικό πολιτικό προφίλ, το οποίο στηρίζεται σε ορισμένες κεντρικές αρχές: ενάντια στον ρατσισμό και φιλικό προς τους μετανάστες, με καλή παρουσία στα μίντια και μια μικρή και λογική υλική υποδομή.
• Ποια είναι η πολιτική και ιδεολογική διαφορά της Αριστερής Ενότητας από τα υπόλοιπα κόμματα και ομάδες της Αριστεράς;
Είμαστε ένα ευρύ σχήμα αριστερών, σοσιαλιστών, φεμινιστών και περιβαλλοντιστών. Προσδιορίζουμε το «φεμινιστικό» διότι τα ιστορικά μαθήματα δείχνουν ότι η οικονομική ισότητα δεν βάζει κατ’ ανάγκη τέλος στην ανισότητα μεταξύ των φύλων. Το καταστατικό μας μάς υποχρεώνει σε μια ποσόστωση τουλάχιστον κατά 50% γυναικών στα ηγετικά όργανα. Είμαστε αντιρατσιστές ενάντια σε όλες τις μορφές διακρίσεων, αλλά και τασσόμαστε κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Είμαστε αφοσιωμένοι στη συμμετοχικότητα, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία μέσα στο κόμμα, αλλά και σε σχέσεις που διασφαλίζουν τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτός ο συνδυασμός πολιτικών μάς διαφοροποιεί από άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. Ειδικότερα, προσδιοριζόμαστε ως ένα πλατύ κόμμα της Αριστεράς, το οποίο εμπεριέχει μια μεγάλη γκάμα πολιτικών προοπτικών, μέσα σε ευρύ αντικαπιταλιστικό πλαίσιο. Αξιολογούμε σημαντικά τις πολιτικές καμπάνιες «από τα κάτω» και τις συνεργασίες με τοπικά κινήματα κατά των περικοπών με έναν ανοιχτό και μη σεχταριστικό τρόπο.
• Η Αριστερά στη Βρετανία θεωρεί ότι το Εργατικό Κόμμα έχει εγκαταλείψει τις ιστορικές του περγαμηνές ως λαϊκού κόμματος, που δημιούργησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας κ.λπ. Υπάρχει η δυνατότητα η Αριστερή Ενότητα να καταλάβει τον χώρο που εγκατέλειψε το Εργατικό Κόμμα κινούμενο προς τα δεξιά;
Επί πολλά χρόνια βλέπουμε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη να κινούνται προς τα δεξιά και να υιοθετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Στη Βρετανία, πολλές από τις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα από τους Συντηρητικούς, είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών. Οντως η επιταχυνόμενη κίνηση των Εργατικών προς τα δεξιά είναι τόσο έντονη που λειτουργεί ως βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Αριστερής Ενότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν τη δική τους πολιτική εκπροσώπηση. Ο κενός χώρος υπάρχει και εμείς βρισκόμαστε ήδη εκεί, αλλά υπάρχουν δυσκολίες να χτίσουμε μια σημαντική δύναμη, εξαιτίας της προσκόλλησης κάποιων ανθρώπων της Αριστεράς στο Εργατικό Κόμμα και στην ελπίδα ότι μπορεί να το «επαναδιεκδικήσουν», αλλά και εξαιτίας της άποψης ορισμένων στο δικό μας κόμμα ότι το σχέδιό μας δεν μπορεί να πετύχει έως ότου τα συνδικάτα διακόψουν τη σχέση τους με το Εργατικό Κόμμα και στηρίξουν μια νέα πολιτική δύναμη στην Αριστερά. Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από το υπάρχον εκλογικό σύστημα, εξαιτίας του οποίου πολλοί θεωρούν την ψήφο σε ένα μικρό κόμμα «χαμένη».
• Εχετε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη έμπνευση για εσάς στο διεθνές πεδίο. Τι εννοείτε; Και επιπλέον πιστεύετε ότι η Αριστερή Ενότητα θα μπορέσει, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, να ενώσει διαφορετικά τμήματα της βρετανικής Αριστεράς;
Πριν από την ίδρυση της Αριστερής Ενότητας, πολλοί από εμάς παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με τις επιθέσεις της τρόικας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, και ξέραμε πως ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα θα συνέβαινε και σε άλλες χώρες. Οταν επισκεφτήκαμε την Αθήνα στις αρχές του 2012, ως μέρος μιας αντιπροσωπείας αλληλεγγύης, οι Ελληνες ήταν τα πειραματόζωα της Ευρώπης. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επιθέσεις, το χτίσιμο ενός πλατιού κόμματος, η εξασφάλιση της λαϊκής υποστήριξης, η πάλη αρχών για μια αριστερή πολιτική, η αντίληψή τους για τον αγώνα τους μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο και η αντίληψη ότι είναι ένα κόμμα έτοιμο να πάρει την εξουσία, – όλοι αυτοί ήταν παράγοντες που μας οδήγησαν να έχουμε μεγάλη εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και να θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα πάνω στις ίδιες γραμμές. Πρόκληση για εμάς, όπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ενώσουμε τα διαφορετικά στοιχεία στην Αριστερά και να προσελκύσουμε στην πολιτική νέα πλατιά στρώματα πολιτών που μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενσωματώνουμε διαφορετικές προοπτικές στον χώρο της Αριστεράς, στις οποίες περιλαμβάνονται πρώην μέλη του Εργατικού Κόμματος, πρώην Πράσινοι, κομμουνιστές, τροτσκιστές κ.λπ. Αλλά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρχικά μια συμμαχία διαφορετικών οργανώσεων με μακρόχρονη συνύπαρξη και τον Συνασπισμό στον πυρήνα του, η Αριστερή Ενότητα ιδρύθηκε ως ένα κόμμα ατομικών μελών, χωρίς να επιτρέπεται η σύνδεση κομμάτων ή οργανώσεων, παρότι τα μέλη μπορούν να έχουν διπλή ιδιότητα μέλους. Αυτή υπήρξε μία από τις ισχυρότερες απόψεις που εκφράστηκαν από τα μέλη στο ιδρυτικό μας συνέδριο και η οποία βασίζεται στην αρνητική εμπειρία προηγούμενων προσπαθειών να ενωθεί η Αριστερά, όταν οι οργανώσεις συχνά λειτουργούσαν σαν εμπόδιο στη συμμετοχική δημοκρατία ή δεν επιτρεπόταν η ιδιότητα του ατομικού μέλους.
• Βλέπετε κάποιες δυνατότητες για συνεργασία και κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς;
Δεσμευόμαστε απόλυτα να εργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Δημιουργηθήκαμε ως κόμμα μέσω της κοινής δουλειάς κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Βλέπουμε ως «αδελφά» τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη και είχαμε μαζί τους διμερείς σχέσεις με πολλά απ’ αυτά, αλλά και με το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς (ΚΕΑ), το οποίο έστειλε και αντιπροσωπεία στο συνέδριό μας του Μαρτίου στο Μάντσεστερ. Να σας πω ένα παράδειγμα: τον περασμένο μήνα φιλοξενήσαμε συνάντηση εδώ στη Βρετανία με ομιλητές από το ισπανικό PODEMOS, από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους Κεν Λόουτς και Τάρικ Αλι. Είχε τεράστια επιτυχία και μας έδωσε σημαντική έμπνευση το γεγονός ότι κόμματα με την ίδια με εμάς πολιτική βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουσίας. Τώρα συζητάμε με το ΚΕΑ πώς θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών και αντιμεταναστευτικών πολιτικών των ευρωπαϊκών κρατών, ιδιαιτέρως στον τομέα του εντοπισμού και της διάσωσης στη Μεσόγειο. Ελπίζουμε να παραβρεθούμε το φόρουμ της Νότιας Ευρώπης τον επόμενο χρόνο.
 http://www.efsyn.gr/