Κατάργηση προσωποκράτησης για χρέη οικονομικά αδυνάτων

Με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος υπουργός, Χαράλαμπος Αθανασίου, ανακοίνωσε εκτεταμένες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ειδικότερα, με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, καταργείται -ουσιαστικά- η προσωποκράτηση για αστικά ή εμπορικά χρέη προς το Δημόσιο, για τους πολίτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Το αν το πρόσωπο που καταδικάζεται αδυνατεί πραγματικά να πληρώσει θα είναι στην κρίση του δικαστή. Εάν το πρόσωπο υπεκφεύγει, ενώ έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, θα αποφασίζεται φυλάκιση.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των πολιτικών δικών σε ακροατήριο. Αντί αυτού, η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως, για να μειωθεί ο χρόνος για την έκδοση απόφασης στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται τώρα, δηλαδή στους 6-8 μήνες. 
Η διαδικασία θα γίνεται στο ακροατήριο μόνο αν το κρίνει το δικαστήριο. 
Παράλληλα, ο νέος Κώδικας προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για το σύνολο των αστικών υποθέσεων στα πολιτικά δικαστήρια, καθώς θα οδηγούνται σε δίκη το αργότερο 160 ημέρες μετά την κατάθεση αγωγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

  1. Μόλις θα κατατίθεται η αγωγή για οποιαδήποτε αστική ή εμπορική διαφορά, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν συνολικά ένα χρονικό διάστημα περίπου 130 ημερών για να καταθέσουν όλα τους τα έγγραφα, να αντικρούσουν αυτά που υποστηρίζει ο αντίδικός τους και να προσκομίσουν ό,τι νομίζουν ότι θα συμβάλει στη διεκδίκησή τους για παροχή έννομης προστασίας.
  2. Δίκη στο ακροατήριο δεν θα γίνεται. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αν ο δικαστής, που θα χρεώνεται την υπόθεση, κρίνει ότι απαιτείται η εξέταση και κάποιου μάρτυρα, θα τον καλεί σε ορισμένη ημέρα και χώρο για να τον εξετάσει.
  3. Μόλις ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρωθεί από τους διαδίκους, ο δικαστής θα μελετά το υλικό που έχουν προσκομίσει και σε συγκεκριμένο χρόνο θα εκδίδει την απόφασή του.
  4. Η κατάργηση της συζήτησης στο ακροατήριο κρίθηκε αναγκαία από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ανέλαβε το τιτάνιο έργο βελτίωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς η μακρόχρονη εφαρμογή του ισχύοντος έως σήμερα συστήματος κατέδειξε πως μόνο καθυστερήσεις προκαλούσε και στην ουσία δεν διευκόλυνε τη γρήγορη και ουσιαστική επίλυση των χιλιάδων αστικών διαφορών που φθάνουν κάθε χρόνο στα ελληνικά δικαστήρια.

Κατάργηση προσωποκράτησης για οικονομικά αδυνάτους

Συν τοις άλλοις, οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ουσιαστικά καταργούν (τουλάχιστον, αφήνουν στη κρίση των δικαστηρίων) την προσωποκράτηση για ιδιωτικές διαφορές, για τους οικονομικά αδυνάτους.
Ειδικότερα, διάταξη καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Επίσης, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων, σε μια προσπάθεια, όπως είπε, "να εξουδετερώσουμε τα κοράκια".
Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει προσδιορισμό του πλειστηριασμού το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης, ενώ απλοποιεί το σύστημα υποβολής προσφορών στον πλειστηριασμό.
Παράλληλα, όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη, για την άσκηση της οποίας θα προβλέπονται μόνο δύο στάδια: ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό.
Οι τιμές των ακινήτων στον πλειστηριασμό θα ξεκινούν στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας τους, θα κατεβαίνουν στο μισό αυτής στο δεύτερο στάδιο, και έπειτα φα φτάνουν στο 1/3.
Τέλος, ο υπουργός είπε ότι σύντομα οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας πλήρη διαφάνεια.