Νέο βίντεο από τζιχαντιστές: "Κήρυγμα" με Βρετανό όμηρο


Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας βρετανός δημοσιογράφος, ο Τζον Κάντλι, ο οποίος απήχθη στη Συρία λίγο μετά την άφιξή του το 2012.
Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube ο δημοσιογράφος, ο οποίος συνεργαζόταν με τις εφημερίδες Sunday Times, The Sun και Sunday Telegraph, όπως και με το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζεται να είναι ντυμένος με μια πορτοκαλί στολή και να βρίσκεται μπροστά από ένα τραπέζι, καθώς μιλά απευθυνόμενος στην κάμερα.
Στο διάρκειας περίπου τριών λεπτών βίντεο δεν γίνεται καμία απειλή για τη ζωή του Κάντλι, ο οποίος εμφανίζεται να είναι καλά στην υγεία του και δηλώνει ότι θα ακολουθήσουν «νέα επεισόδια» στα οποία θα αποκαλύψει «κάποια στοιχεία» για το ΙΚ, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέα βίντεο.
«Ξέρω τι σκέφτεστε. Σκέφτεστε: "Το κάνει αυτό επειδή είναι αιχμάλωτος. Έχει ένα όπλο στον κρόταφό του και αναγκάζεται να το κάνει". Σωστά;» λέει ο Κάντλι.
«Λοιπόν είναι αλήθεια. Είμαι αιχμάλωτος. Αυτό δεν μπορώ να το αρνηθώ. Αλλά με δεδομένο ότι με έχει εγκαταλείψει η κυβέρνησή μου και η τύχη μου εξαρτάται από το Ισλαμικό Κράτος δεν έχω τίποτε να χάσω», προσθέτει.
«Έπειτα από δύο καταστροφικούς και ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ γιατί οι κυβερνήσεις μας είναι τόσο πρόθυμες να εμπλακούν σε μια ακόμη σύρραξη που δεν μπορούν να κερδίσουν;», διερωτάται ο ίδιος.
Στην αρχή του βίντεο, με τίτλο « Ακούστε με, μηνύματα από τον Βρετανό αιχμάλωτο Τζον Κάντλι», ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι απήχθη από τη τζιχαντιστική οργάνωση τον Νοέμβριο του 2012, μόλις επέστρεψε στη Συρία.
Ο Κάντλι είχε πέσει θύμα απαγωγής μαζί με έναν Ολλανδό συνάδελφό του τον Ιούλιο του 2012, οπότε τζιχαντιστές τους είχαν κρατήσει αιχμαλώτους για μερικές εβδομάδες στη βόρεια Συρία, προτού τους απελευθερώσει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Το ΙΚ έχει δημοσιοποιήσει από τον Αύγουστο τρία βίντεο με τις εκτελέσεις δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και ενός Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεών του στο Ιράκ.
Η οργάνωση έχει επίσης απειλήσει να εκτελέσει ακόμη έναν Βρετανό όμηρο, τον Ντέιβιντ Χένινγκ.