Απάτη το βίντεο της εκτέλεσης του Φόλεϊ σύμφωνα με τους ειδικούς

Απάτη είναι το βίντεο που παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού James Foley από το φερόμενο ως δράστη Βρετανό τζιχαντιστή, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.
Οι ειδικοί που ανέλυσαν το βίντεο, πιστεύουν ότι γυρίστηκε πριν την δολοφονία. Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημοσιογράφος αποκεφαλίστηκε, η στιγμή του αποκεφαλισμού δε φαίνεται στο βίντεο.
Οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως εν μέσω ισχυρισμών ότι ο James Foley σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο, αφού πρώτα πουλήθηκε στους δολοφόνους του, από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Bouthaina Shabaan, εκπρόσωπος του προέδρου Bashar al-Assad, αναφέρει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει “πληροφορίες” ότι ο φωτορεπόρτερ αποκεφαλίστηκε πέρυσι και πρόσθεσε: “Ο James Foley συνελήφθη για πρώτη φορά από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και πουλήθηκε στo ISIS. Ο Foley σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο και όχι τώρα, απλά τώρα δημοσίευσαν τις φωτογραφίες. Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τις οποίες έχει ο ΟΗΕ.”
Ο ισχυρισμός είναι πιθανό να απορριφθεί από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς προέρχεται από το καθεστώς Assad, που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως σύμμαχος στην προσπάθεια καταπολέμησης του ISIS.
Πάντως, γνωστά γεγονότα αντιτίθενται σε αυτόν τον ισχυρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της μαρτυρίας του Daniel Rye Ottosen, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο και λέει ότι ήταν αιχμάλωτος μαζί με το Foley για 13 μήνες. Επιπλέον, ο Γάλλος όμηρος Nicolas Henin, ο οποίος απήχθη στη Συρία τον Ιούνιο του 2013, είπε ότι ήταν μαζί με τον Foley για επτά μήνες, ενώ η οικογένεια του δημοσιογράφου λάμβανε e-mails μέχρι και τον Δεκέμβριο, που υποδήλωναν ότι ο γιος τους είναι ζωντανός.
Το αν το καθεστώς Assad θα ήταν σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων πληροφοριών, θα τεθεί επίσης υπό ανάλυση, παρόλο που διατηρεί μια μεγάλης κλίμακας υπηρεσία πληροφοριών, χάρη στην πολυετή μυστική δραστηριότητα της αστυνομίας στη χώρα. Το καθεστώς προέβη σε αυτόν τον ισχυρισμό, αφού αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν ότι βρίσκονται “πολύ κοντά” στην ταυτοποίηση του τζιχαντιστή που πιστεύεται ότι πραγματοποίησε τον αποκεφαλισμό.
Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Βρετανός που μιλάει αγγλικά στο βίντεο μπορεί να μην είναι ο πραγματικός εκτελεστής και να χρησιμοποιήθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους. Ευρωπαίοι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι, αναγνώρισαν τον Βρετανό ως έναν από τους τρεις δεσμοφύλακες στους οποίους έδωσαν το παρατσούκλι “The Beatles”.
Πηγή: Daily Mail