Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα του μνημονίου...σε έρευνα της γερμανικής τηλεόρασης

Η Αθήνα και το Ηράκλειο στο επίκεντρο έρευνας, της γερμανικής τηλεόρασης,  για τις  αυτοκτονίες  – Τι δηλώνει, στο flashnews.gr, απεσταλμένη  δημοσιογράφος


Με αφορμή τα υψηλά ποσοστά περιπτώσεων αυτοχειρίας που σημειώνονται κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε ειδική δημοσιογραφική έρευνα – σε Αθήνα και Ηράκλειο - απεσταλμένων ρεπόρτερ του κρατικού  γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ZDF ( Zweites Deutsches Fernsehen -  Δεύτερη Γερμανική Τηλεόραση).

Μάλιστα, τα στοιχεία που προέκυψαν από τη διερεύνηση του θέματος και οι μαρτυρίες άμεσα εμπλεκόμενων προσώπων, παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή του ZDF (με συντελεστές την ελληνο-γερμανίδα δημοσιογράφο Ελένη Κλώτσικα  και τον γερμανό  Reinhard Laska) η οποία προβλήθηκε στις  22/07/2014.

Σύμφωνα με δηλώσεις της κας Κλώτσικα, στο flashnews.gr, η οικονομική δυσχέρεια, η πολιτική λιτότητας και τα αυστηρά φοροεισπρακτικά μέτρα που επικρατούν στην Ελλάδα, αποτελούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά των αυτοκτονιών, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας.

Όπως επισημαίνει, κατά την παραμονή της στην Ελλάδα και τις συνομιλίες που είχε με επιστήμονες  (Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Ψυχολογίας) συγγενείς αυτοχείρων, εκπροσώπους της εκκλησίας και άλλους, διαπίστωσε ό,τι εξαιτίας των ραγδαίων αλλαγών που υπέστησαν, οι άνθρωποι, στη ζωή τους, των δυσκολιών αντιμετώπισης βιοποριστικών αναγκών και της γενικότερης ανασφάλειας, κλονίστηκε η αξιοπρέπεια τους και πληγώθηκε η υπερηφάνεια τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη διατάραξη της ψυχικής υγείας (συμπτώματα κατάθλιψης) και ορισμένοι να οδηγηθούν στο απονενοημένο διάβημα.   

Ακόμα, όσον αφορά τον κομβικό ρόλο της Γερμανίας (της χώρας όπου ζει και εργάζεται) στην οικονομική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα, η κα. Κλώτσικα τόνισε πώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα σοβαρά αυτά δεδομένα και η Γερμανία να συμβάλλει καθοριστικά, μέσω των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αναθεώρηση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να δοθεί  ανάσα στον ελληνικό λαό.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν όλες οι πλευρές είναι ότι πίσω από τα νούμερα και τα θετικά ή αρνητικά πρόσημα, βρίσκονται άνθρωποι που χρειάζονται την υποστήριξη του Κράτους σε θέματα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης, ιατρικής - φαρμακευτικής περίθαλψης και  οικονομικής βοήθειας.

Γιώργος Σαριδάκης
Flashnews.gr