Νέα ερώτηση για τον καταζητούμενο κουνιάδο του Αδ. Γεωργιάδη που συνεχίζουν να συγκαλύπτουν

Το koutipandoras.gr αποκάλυψε στις 16 Ιανουαρίου την υπόθεση του διεθνώς καταζητούμενου κουνιάδου του Άδωνη Γεωργιάδη και εξ αγχιστείας ανιψιού του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Θανάση Ανδρεουλάκου, Γιάννη Καραγιαννίδη, όμως μέχρι σήμερα, έξι μήνες μετά καμιά ουσιαστική απάντηση δεν έχει δοθεί εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις υποψίες περί συγκάλυψης.

Η υπόθεση αφορά την «εξαφάνιση» του Γιάννη Καραγιαννίδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζει σήμερα ανενόχλητος στην Αθήνα, ενώ καταζητείται από την Interpol και την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο φέρεται να έχει τελέσει από το 1999.
Η υπόθεση της πιθανής συγκάλυψης ανέκυψε έπειτα από ερώτηση της βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, σχετική με τους καταζητούμενους κακοποιούς από την Interpol στην Ελλάδα, στην απάντηση της οποίας, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, δεν συμπεριέλαβε το όνομα του Γιάννη Καραγιαννίδη, παρότι τα στοιχεία του βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα τόσο της Interpol, όσο και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται δε ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2009 ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών είχε δώσει εντολή να ζητηθεί ο φάκελος του καταζητούμενου Καραγιαννίδη από τις αμερικανικές αρχές. Το αίτημα αυτό βέβαια δεν διαβιβάστηκε κατευθείαν στις ΗΠΑ αλλά στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, του οποίου γενικός γραμματέας είναι ο Θανάσης Ανδρεουλάκος, θείος, όπως διαβάσατε, του καταζητούμενου Καραγιαννίδη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε υποσχεθεί στην κ. Χρυσοβελώνη να ερευνήσει το θέμα και να απαντήσει σε νέα ερώτηση που εκείνη είχε καταθέσει μετά τις αποκαλύψεις του koutipandoras.gr, όμως στο μεταξύ η Βουλή έκλεισε κι έτσι η υπόθεση «ξεχάστηκε» για μια ακόμη φορά.
Χθες Πέμπτη, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη επανήλθε με νέα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αλλά και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μέσω της οποίας καταγγέλλει τον Χαράλαμπο Αθανασίου διότι «περιορίστηκε», όπως αναφέρει η βουλευτής, «στην επίκληση μιας γραπτής ανακοίνωσης του γ.γ. Δημόσιας Τάξης η οποία δεν αποτελεί απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε το ‘Κουτί της Πανδώρας’ για την εν λόγω υπόθεση».
Η βουλευτής ζητάει από τους κ.κ. Αθανασίου και Κικίλια να καταθέσουν στη Βουλή όλα τα στοιχεία που αφορούν τον Γιάννη Καραγιαννίδη και την υπόθεσή του, όπως και να τοποθετηθούν επί του θέματος όλοι οι αρμόδιοι.
Διαβάστε την ερώτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη
"ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ
προς τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά
προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αθανασίου
προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια
ΘΕΜΑ: Χειρισμός υπόθεσης καταζητούμενου συγγενή πολιτικών προσώπων
Κατά την διάρκεια της συμμετοχής μου στις εργασίες του Α’ θερινού τμήματος της Βουλής ζήτησα επανειλημμένα από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου πληροφόρηση για την διαβόητη πλέον υπόθεση του καταζητούμενου από την Ιντερπόλ Γιάννη Καραγιαννίδη, την οποία αποκάλυψε ο ειδησεογραφικός διαδικτυακός τόπος «Κουτί της Πανδώρας». Δυστυχώς ο κ. υπουργός περιορίστηκε στην επίκληση μιας γραπτής ανακοίνωσης του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αθαν. Ανδρεουλάκου, η οποία αν και έχει δημοσιευθεί στον Τύπο, δεν αποτελεί απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε το «Κουτί της Πανδώρας» για την εν λόγω υπόθεση. 
Πιο συγκεκριμένα, σε σχετικό δημοσίευμα στις 17-1-14 αναφέρθηκε η ύπαρξη του από 17-7-2009 εγγράφου του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (με αριθμ. πρωτ. ΕΚΔ 2730 - ΦΕ 5614) με το οποίο φέρεται να ζητούσε από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου ο Καραγιαννίδης να δικαστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι κατά σύμπτωση την ίδια χρονική περίοδο επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν ο τότε Γενικός Γραμματέας κ. Αθαν. Ανδρεουλάκος. Έκτοτε δεν έχει γίνει γνωστή καμία σχετική ενέργεια εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου.
Υπενθυμίζεται πως η χρονίζουσα αυτή υπόθεση αφορά καταζητούμενο ο οποίος τυγχάνει εξ αγχιστείας ανιψιός του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Ανδρεουλάκου. Συνεπώς ερωτάσθε:
1. Διαβιβάστηκε ποτέ οποιοδήποτε αίτημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση Καραγιαννίδη;
2. Υπάρχει στα αρχεία σας ως εισερχόμενο έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης οποιοδήποτε αίτημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Καραγιαννίδη; Αν ναι, να δοθούν η ημερομηνία πρωτοκόλλησης και ο αριθμός πρωτοκόλλου για κάθε εισερχόμενο.
3. Έχουν ενημερωθεί για αυτή την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση από τον κ. Ανδρεουλάκο τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης όσο και ο Πρωθυπουργός που τον διόρισε στη θέση του Γενικού Γραμματέα; Αν ναι, πως τοποθετήστε σε σχέση με τα γεγονότα του 2009;
Και ζητείται η κατάθεση των εξής εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης (αν υπάρχουν):
1. του διαβιβαστικού αιτήματος προς τις αμερικανικές αρχές για αποστολή της δικογραφίας Καραγιαννίδη στην Ελληνική Δικαιοσύνη προς ποινική αξιολόγηση
2. της αντίστοιχης απάντησης των αμερικανικών αρχών
3. όλων των εσωτερικών εγγράφων της κεντρικής υπηρεσίας (ενημερωτικών σημειωμάτων, διαβιβαστικών για ενέργειες, εντολών, πράξεων αρχειοθέτησης) που αφορούν την υπόθεση Καραγιαννίδη και εκδόθηκαν εντός του 2009.

 http://www.koutipandoras.gr/