Μέλη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής οι δράστες που μαχαίρωσαν τον 17χρονο

Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Η δίκη συνεχίζεται το πρωί της Πέμπτης 24 Απριλίου
Μέλη της Νεολαίας Μετώπου της Χρυσής Αυγής είναι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι σε βάρος ανήλικου μαθητή Λυκείου , που είχε σημειωθεί στις 28 Ιανουαρίου 2013 στο Παλαιό Φάληρο.
Σοκ προκάλεσε την Τετάρτη, η περιγραφή της επίθεσης που δέχθηκε ο 17χρονος Φοίβος Δ. από τους Γ. Αποστολόπουλο και Αλ. Χατζηπαυλίδη.
Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Αυγή", με τις καταθέσεις τους, τόσο ο ίδιος ο μαθητής, όσο και οι γονείς του, περιέγραψαν πώς οι δράστες χτύπησαν τον Φοίβο Δ. με μαχαίρι στο πρόσωπο, κόβοντάς του τη μύτη, ενώ τον τραυμάτισαν και λίγα χιλιοστά αριστερά της καρωτίδας.
Όπως προκύπτει από την ακροαματική διαδικασία αιτία της επίθεσης ήταν το γεγονός ότι ο 17χρονος είχε εκφράσει τις αντιφασιστικές του θέσεις στη συμμαθήτριά του και φίλη του Αποστολόπουλου Αρτέμιδα Καμπιώτη. Προηγήθηκαν μάλιστα απειλές και απόπειρες επιθέσεων μέχρι την επίθεση του Ιανουαρίου του 2013.
Από την πλευρά τους οι θύτες, κατά τη συνήθη πρακτική της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για "συμπλοκή", με αφορμή τη μαθήτρια.
Ωστόσο, τα στοιχεία που προέκυψαν στην ακροαματική διαδικασία ήταν αποκαλυπτικά:
- τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και η Καμπιώτη είναι μέλη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής. Στα κινητά τηλέφωνά τους βρέθηκαν μηνύματα με τα οποία ειδοποιούνταν διαβαθμισμένα (κατά τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε από την τοπική οργάνωση της Νίκαιας στην υπόθεση Φύσσα) για εκδηλώσεις και "δράσεις" της οργάνωσης, του τύπου "ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΖΑΡΟΥΛΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ! ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!", κλπ.
- η επίθεση στον 16χρονο μαθητή ήταν προμελετημένη. Από τα μηνύματα ανάμεσα σε Αποστολόπουλο και Καμπιώτη προκύπτει μάλιστα ότι είχαν στηθεί άλλα δύο καρτέρια θανάτου σε βάρος του μαθητή, πριν την 28η του Γενάρη. Ο Αποστολόπουλος φοβόταν μήπως απογοητεύσει την ερωμένη του, η οποία τον παρακινούσε να διαπράξει την επίθεση:
- ο Αποστολόπουλος λειτουργούσε σαν νταής και μπράβος που επιχειρούσε να εισβάλει ακόμα και μέσα στη σχολική κοινότητα του 3ου Λυκείου Φαλήρου. Αποκαλύπτεται ότι "ομοϊδεάτης" καθηγητής του Αποστολόπουλου του ζήτησε μέσω της Καμπιώτη να εκφοβίσει τη διευθύντρια του σχολείου, με το αζημίωτο φυσικά!
- οι δράστες, αφού διέφυγαν μετά την επίθεση στον μαθητή, φτάνοντας στο σπίτι τους φωτογραφήθηκαν κρατώντας το μαχαίρι για ενθύμιο. Μαζί με αυτές τις φωτογραφίες, βρέθηκαν ακόμα δεκάδες άλλες με το πουλί της Χούντας της 21ης Απριλίου, συνθήματα όπως "Ορθοδοξία ή Θάνατος", κλπ.
Η υπόθεση περιλαμβάνεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη για τη Χρυσή Αυγή και έχει ενσωματωθεί στη δικογραφία με τις 32 υποθέσεις για την εγκληματική δράση της οργάνωσης που διερευνούν οι δύο ειδικές ανακρίτριες.
(Με πληροφορίες από την "Αυγή")