ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΒΟΜΒΑ ΚΑΨΗ ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟ

Στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορούν (τεύχος 51, 08-10-2010)

1. ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΒΟΜΒΑ ΚΑΨΗ ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟ
Ο Γιάννης Καψής, κορυφαίο ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, ταράζει τα νερά του πολιτικού σκηνικού με επιστολή-βόμβα κατά Θεόδωρου Πάγκαλου. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«…Είναι αλήθεια ότι είχαμε πάντοτε διαφορά νοοτροπίας με το συντονιζόμενο από τον κ. Ραγκούση αντιπρόεδρο όσον αφορά τη λειτουργία ενός πολιτικού.
«Εσένα ποιος σε χρηματοδοτεί;» με είχε ρωτήσει λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές που πήρα μέρος.

«Κανείς», του απάντησα.
«Ε τότε δεν θα εκλεγείς». Και δεν εξελέγην. Εκείνος ήρθε πρώτος…»

2. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Οργή, αγανάκτηση, πικρία, απογοήτευση, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που ξεχείλισαν στο άκουσμα των δηλώσεων Χριστόφια περί εισβολής και της Ελλάδας στην Κύπρο, το 1974. Συγγενείς των αγνοούμενων μιλούν στα «Επίκαιρα» και εκφράζουν την απορία τους πως ο Πρόεδρος της Κύπρου προέβη σε αυτή τη δήλωση. Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με αποκλειστική του συνέντευξη, πιστεύει ότι υπάρχει σχέδιο δυσμενέστερο και από το Σχέδιο Ανάν και επιτίθεται κατά του προέδρου Χριστόφια για τις τελευταίες δηλώσεις του. «Νομίζω ότι αυτά τα ξεσπάσματα που έχει κατά καιρούς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα της κομουνιστικής ιδεολογίας του. Έτσι αντιλαμβάνονται οι κομουνιστές την πατρίδα, διότι είναι παράλληλα και διεθνιστές».

3. ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ: ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ
Η βραβευμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος Ναόμι Κλάιν μιλάει στα «Επίκαιρα» για τις ιδέες που αναπτύσσει στο νέο της βιβλίο, την οικονομική κρίση και το συσχετισμό ανάμεσα στις ακραίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς και τα βασανιστήρια. Για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι αντιστέκεται στις τεχνικές του σοκ, καθώς έχει βαθιά ιστορική μνήμη και επιμένει ότι η χώρα έχει εναλλακτικές. «Δυστυχώς έχετε πολιτικούς που ευχαρίστως τονίζουν το αίσθημα των πολιτών ότι είναι αβοήθητοι και δεν έχουν άλλη επιλογή».

4. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΛΙΤ ΕΡΓΚΕΝΤΖ (ΟΝΟΥΡ)
Ο πρωταγωνιστής στις «Χίλιες και Μία Νύχτες» δίνει τη δική του ερμηνεία σε αποκλειστική συνέντευξη στα «Επίκαιρα» για το λόγο που οι γυναίκες στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βοσνία έχουν ξετρελαθεί με το ρόλο του, απαντώντας παράλληλα στο ερώτημα για το μυστικό επιτυχίας της τουρκικής βιομηχανίας του θεάματος. «Ο σημαντικότερος λόγος είναι το γεγονός ότι η παραγωγή τηλεοπτικών σειρών έχει εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό τομέα στην Τουρκία. Δηλαδή οι Χίλιες και μια Νύχτες παρακολουθούνται και στην Ανατολή, όπως και άλλες παρόμοιες σειρές. Στα τουρκικά κανάλια καθημερινά προβάλλονται τρεις, τέσσερις σειρές. Σε επανάληψη ή πρώτη προβολή. Υπάρχει μεγάλη παραγωγή…».

5. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «ΣΤΕΓΝΩΣΕ» ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ Ο ΣΤΟΛΟΣ!
Με τις «αναθυμιάσεις» κινούνται τα πλοία και τα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού, αφού οι δεξαμενές του στόλου έχουν στην κυριολεξία «στεγνώσει» από καύσιμα και λιπαντικά έλαια. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει φτάσει στο απροχώρητο, εξαιτίας και της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», το σενάριο της οποίας προβλέπει την έξοδο και την κίνηση στο Αιγαίο ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού πλοίων που σε διαφορετικές συνθήκες θα ελλιμενίζονταν στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

6. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (2008) ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με σημείωμά του στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφραζε την ανησυχία του για την ελληνική οικονομία και προειδοποιούσε για την επιδείνωση της κρίσης στη χώρα. Ανάμεσα σε άλλα, ο πρώην υπουργός εξέφραζε τη θέση να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μέσω τονωτικών ενέσεων στην αγορά, ενώ προέβλεπε κρίση στο τραπεζικό σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι τράπεζες που βρίσκονται σε δυσκολία και οι οποίες προφανώς δεν το δηλώνουν για να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο του κράτους, ευθύνονται και αυτές για την οικονομική κρίση».

7. DEBATE ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
Κώστας Γκιουλέκας - Γιάννης Μπουτάρης: Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την πόλη που οραματίζονται και ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το δήμο. Ο Κώστας Γκιουλέκας υπόσχεται «πάγωμα» των δημοτικών τελών, ενώ ο Γιάννης Μπουτάρης δεσμεύεται να μην γίνουν απολύσεις παρά τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο.